Beperkte hypothecaire kredietverstrekking door banken is funest
dinsdag, 27 november 2012De beperkte hypothecaire kredietverstrekking door banken is funest voor de Nederlandse woningmarkt. Om diverse redenen willen en kunnen de banken niet aan de vraag naar hypothecair krediet voldoen, waardoor de markt op slot blijft zitten.
Dit blijkt uit een tweetal onderzoeken van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
Bij de problemen rond de hypothecaire kredietverlening is van belang dat banken te weinig spaargeld hebben om kredietverlening te financieren. Dit wordt ook wel het financieringsgat genoemd. Daarbovenop staan strengere internationale eisen (Basel III) een ruimhartiger hypotheekverstrekking in de weg.
Door de enorme hypotheekschuld zien banken zich gedwongen om hun kredietverstrekking te beperken. Om de toekomstige ontwikkeling van de hypotheekschuld te berekenen, heeft de ASRE een hypotheekschuldmodel ontwikkeld. Uit dit model blijkt dat een herstel van de koopwoningmarkt weer gepaard gaat met een toename van de hypotheekschuld van 660 miljard euro in 2011 naar 911 miljard euro in 2025. Deze stijging komt mede omdat op bestaande hypotheken amper wordt afgelost. Omdat er geen ruimte bij de banken is om de toename van de hypotheekschuld te financieren, is daarmee het herstel van de koopwoningmarkt geblokkeerd.
Per 1 januari moeten starters op de woningmarkt hun hypotheek annuïtair gaan aflossen, anders verliezen ze hun recht op hypotheekrenteaftrek. Volgens het onderzoek van de ASRE zet dit weinig zoden aan de dijk voor de vermindering van de totale hypotheekschuld, omdat oudere leningen hier niet onder vallen en nieuwe leningen nog altijd hoog zijn.
Bovendien wordt pas op termijn hiervan effect verwacht. Invoering van annuïteitenhypotheken reduceert de omvang van de hypotheekschuld in 2025 met 26 miljard, ofwel een bescheiden 3 procent.
(bron: NVM)